Die fokking male gaze

Die fokking male gaze

Ik heb het fokking gehad met die fokking male gaze.

Ha! Kwade vrouwen vinden mensen normaal veel minder fijn dan kwade mannen. Een kwade man is nog steeds mannelijk. Een kwade vrouw is niet vrouwelijk, zorgend, onderdanig, aantrekkelijk, sierlijk of delicaat. Dat is niet oké. Maar hier ben ik veilig, hier ben ik anoniem en hier ben ik kwaad.

Ik denk dat 95% van de mannen geen idee heeft hoe het voelt. Constant bekeken worden, gekeurd worden. Als je er zin in hebt om bekeken te worden, maar vooral ook als je er géén zin in hebt om bekeken te worden.

Een blik is macht. Iemand recht in de ogen kijken en je blik niet afwenden is je dominantie laten gelden. Iemand van top tot teen en weer tot top scannen is bedreigend. Met je ogen iemand vasthouden tot lang nadat je elkaar bent voorbijgestapt, is de persoonlijke ruimte van die persoon binnendringen.

Jaja, blabla, mannen mogen tegenwoordig niets meer. Mogen we nu zelfs al niet meer kijken? Jawel, Ludo, kijken is prima. Ik werp ook weleens een blik. Maar dat kan ook subtiel en respectvol. Ik vind het heel jammer om deze vergelijking te moeten gebruiken, maar probeer dit eens: stel je voor dat alle andere vrouwen op straat je dochter of je vrouw zijn. Werp geen blikken waarvan je niet zou willen dat andere mannen ze werpen op de vrouwen die jou dierbaar zijn. Snap je het zo wel?

En nee, dat iemand zo sappig uitgekleed wordt met de ogen is niet haar eigen schuld. Een décolleté, een short, een rokje, hoge hakken of een grote bos mooi haar zijn geen uitnodiging voor gelijk wat. En ja, misschien wil je wel eens wat beter kijken, maar – Jesus – doe het dan alsjeblieft niet alsof daar een museumstuk zonder eigen gevoelens en innerlijke belevingswereld loopt.

Ik val vrij hard op in het straatbeeld: een jonge blonde vrouw van 1 meter 80. Maar dat is geen excuus voor al die fokking thirsty blikken. Ik ben het beu en ik ben kwaad. Op straat steek ik zoveel energie in het opbouwen van een schild, een verdediging, me sterk en hard opstellen om niet kopje onder te gaan in die zee van starende mannen. Als ik in een stukje straat loop waar toevallig alleen vrouwen lopen, voel ik me weer zacht worden en glijdt de spanning van me af. Dat moet gedaan zijn. Ik wil me gewoon zorgeloos kunnen verplaatsen. Lekker in mijn eigen bubbel. Gaan en staan waar ik wil.

Dus. Echt waar. Ik vind dat we maar eens moeten stoppen met de mensen aan het ontvangende eind van de blikken, de meisjes en vrouwen, diegenen die er het meest onder lijden, aan te manen zich minder opvallend te kleden of gedragen. Leer gewoon eens aan opgroeiende jongens dat ze iedereen met respect moeten benaderen. Laten we onze jongens leren dat van kop tot teen scannen niet oké is. Laten we onze jongens leren dat vrouwen ook mensen zijn.

Een gedachte over “Die fokking male gaze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s