Zomaar – en toch

Zomaar – en toch

Voel je je soms zomaar verdrietig? Ik wel.

Verdrietig omwille van het besef dat mijn jeugd mijn hele leven blijft beïnvloeden en dat ik daar niets aan kan veranderen. Ik zou mijn kleine zelf zo graag uit het verleden plukken, haar adopteren, en emmers, zwembaden, oceanen vol onvoorwaardelijke liefde, acceptatie en steun geven. Ik wil haar opnieuw laten beginnen, sterker en tegelijk kwetsbaarder dan ooit.

Verdrietig omdat ik nooit heb kunnen experimenteren. Praten met jongens, of misschien meisjes, flirten, samen dansen, kussen, de eerste stapjes in de spannende, grote wereld van de seks, fouten maken en daaruit leren wat je echt wil, eens dronken worden, een trekje van een joint: voor mijn achttiende was ik lichamelijk en geestelijk te opgekooid om meer dan een paar tenen in dat zwembad te steken.

Verdrietig omwille van alle ploeterjaren die verloren lijken. Ik ben zo snel ziek geworden. Op eigen benen en meteen lam. Veerkracht of mildheid heb ik niet meegekregen, alleen ploeteren. Ploeteren, zwoegen en hard hard hard werken tot je kapot bent. En dan nog blijven ploeteren. Terwijl ik ook carrière had kunnen maken, of de wereld zien, of feesten, of tot diep in de nacht lange filosofische gesprekken voeren in gezellige cafeetjes.

En toch –

Toch vond ik goudklompjes tussen de modder. Iedereen die ik nu zie ploeteren, kan ik tonen hoe ze sneller terug aan wal komen. Waar en hoe ze ondertussen goudklompjes kunnen vinden. Want ik ben de ervaren ploeteraar, de veteraan, de oude wijze modderkoningin. We ploeteren samen, kijken elkaar aan en voelen ons verbonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s