Mijn 20 beste eigenschappen

Mijn 20 beste eigenschappen

Gisteren ontdekte ik het cafeetje van The School of Life in Antwerpen. Superleuk en gezellig! Op één van de kaartjes of boeken die ze daar verkochten, stond de oefening om je 20 beste eigenschappen op te sommen. In zo’n oefeningen vragen ze er meestal geen 20, maar ik vind dat juist supertof, want eigenlijk heeft iedereen gewoon minstens 20 goede eigenschappen, al zijn het maar kleintjes! Hier is mijn poging.

 1. Nieuwsgierigheid. Ik ben nieuwsgierig naar mensen en hun verhaal, hun achtergrond, nieuwsgierig naar andere en nieuwe manieren om dingen te doen, naar de andere kant van een moeilijke situatie, naar verschillende soorten jobs, naar andere ideeën en filosofieën. Mijn interesseveld is uitzonderlijk breed. Ik ben nieuwsgierig naar popcultuur en celebrity gossip, maar ook naar obscure, culturele fenomenen. Ik lees graag fictie in verschillende talen en genres, maar ik verslind ook non-fictie en populair-wetenschappelijke boeken over bijna alles. Als kind kreeg ik van mijn familie de boodschap dat nieuwsgierigheid ongewenst is, een lastige eigenschap die je best zo veel mogelijk onderdrukt. Stel vooral zo weinig mogelijk vragen, werd me letterlijk ingeprent. Maar nu zie ik nieuwsgierigheid als mijn persoonlijke topper. Ik geniet van mijn nieuwsgierigheid, want het brengt me zo veel!
 2. Humor. Humor is voor mij een life saver. Door een ongemakkelijke situatie met een grapje te benoemen, ontmijn ik de spanning en laat iedereen stoom af. Soms ga ik ervan uit dat iedereen met lastige situaties dealt door humor te gebruiken, maar die lichtheid is helemaal niet zo evident, hoorde ik van mijn vorige supertherapeute E.
 3. Doorzettingsvermogen. Als kind had ik mijn eerste depressie. Een lastige familiesituatie. Burn-out, nog meer depressie, CVS en enkele huis-tuin-en-keukencrisissen tussendoor. Maar ik blijf proberen beter te worden. Ik blijf geloven dat ik het kan, en daarom kan ik het ook. Ik blijf leren, nieuwe technieken uitproberen, hulp zoeken, uit putten klimmen en mezelf heruitvinden. Mijn doorzettingsvermogen mag in de top drie!
 4. Empathie. Soms een last, maar eigenlijk ook een superkracht.
 5. Openheid. De laatste jaren bouw ik snel vertrouwensbanden op omdat ik gewoon radicaal open ben over mijn overwinningen én mijn struggles. Als ik trots ben op mezelf, verstop ik dat niet, maar als ik even niet meer weet hoe ik het moet aanpakken, laat ik dat ook merken. Open zijn over mijn menselijkheid vind ik in de meeste situaties heel helpend en verbindend.
 6. Onconventioneel. Ooit een hele worsteling, nu ben ik blij met wie ik ben. Mijn onconventionaliteit maakt me toegankelijker voor mensen die zelf minder mainstream keuzes willen maken, maar zich er misschien nog wat voor schamen.
 7. Stijl. Ik voel me goed in mijn stijl. Lekker zakelijk op het werk, in mijn vrije tijd een ontploffing van kleuren, structuren en accessoires. Ik zie mijn lichaam als een canvas, een vorm van zelfexpressie.
 8. Talent voor taal. Nieuwe talen leren en spreken gaat me goed af. Het blijft een beetje eng, maar als ik me in een nieuwe taal smijt, pik ik heel snel subtiele wendingen en stopwoorden op die moedertaalsprekers spontaan gebruiken. En Nederlandse teksten schrijven, dat gaat gewoon vanzelf. Mezelf uitdrukken en precies de juiste woorden vinden, daar geniet ik van.
 9. Hoe snel ik lach. Misschien is dit in mijn kindertijd gestart als een copingstrategie, maar nu vind ik het fijn hoe ik vanzelf snel lach. Iemand begroeten doet me vanzelf stralen en op straat loop ik regelmatig te glimlachen van de binnenpretjes.
 10. Lenigheid. Als kind deed ik zes jaar ballet. Nu doe ik elke dag een beetje yoga. Daardoor zit alles lekker los. Lenig zijn is de max!
 11. Creativiteit. Ik bruis van de ideeën en de projecten en daar geniet ik van.
 12. Zin voor initiatief. Ik ben niet beschaamd om te kijken hoe ik een zot idee binnen mijn eigen beperkte grenzen zou kunnen omzetten in een haalbaar doel. Bijna al mijn vrijwilligerswerk heb ik op eigen initiatief gevonden. De superorganisatie waar ik nu werk, had helemaal geen vacature voor een vrijwilliger. Ik heb gewoon gebeld en gemaild en uitgelegd wat mijn sterke punten zijn, en nu doe ik daar het leukste werk dat ik ooit gedaan heb!
 13. Het beste in anderen zien. Mild zijn voor mezelf heb ik met veel vallen en opstaan moeten leren. Maar als bijwerking daarvan heb ik ook leren mild zijn voor anderen, wat nog fijner is dan ik verwacht had. Ik ben volgens sommigen misschien een beetje een naïeve eenhoorn-regenboog-sprookjesfiguur, maar persoonlijk vind ik het net leuk om er oprecht van overtuigd te zijn dat iedereen vele kwaliteiten heeft.
 14. Sociaal vlot en betrokken. Contacten leggen en onderhouden vind ik fijn. Ik onthoud welke belangrijke gebeurtenissen mijn vrienden gaan meemaken, leef mee, en vraag hoe het is geweest.
 15. Zelfzorg. Als ik zie hoe ik ben omgegaan met depressie, zware vermoeidheid, verlammende pijn, spanning en angst, dan mag mijn vermogen tot zelfzorg ook in het lijstje!
 16. Optimisme. Natuurlijk vertroebelt de depressie mijn roze bril soms eens, maar daarbuiten kan ik behoorlijk goed positief denken. Dat geeft veel kracht.
 17. Doordacht en bewust leven. Ik neem geen beslissingen meer ‘omdat iedereen dat zo doet’ of omdat dat zo van mij verwacht wordt. Ik probeer volgens mijn eigen normen en waarden te leven en mijn beslissingen te nemen in functie van wat ik zie als moreel/ethisch goed én juist voor mezelf. Tegen de stroom ingaan is soms wel lastig hoor, maar ik weet wél zeker dat ik spijt zal hebben op het einde van mijn leven, want over mijn beslissingen heb ik bewust nagedacht.
 18. Zachtheid. In vergelijking met het gemiddelde ben ik best wel een pussy. Of een eenhoorn, of een troetelbeer, afhankelijk van wie het zegt. Maar soft zijn betekent niet dat je over je heen laat lopen. Je kan ook vriendelijk aangeven wat je wel of niet wil. Ik vind lief, zacht en compassievol zijn gewoon het best bij mij passen. En mezelf zijn, dat maakt me gelukkig.
 19. Koken op het gevoel. Een praktisch talentje dat ik in de loop van de jaren vergaard heb, is zelf recepten maken. Ik kook veel en graag, en zo heb ik leren inschatten wat wel of niet zal werken in een recept. Dus meestal smijt ik een hoop ingrediënten en kruiden samen en dat werkt heel goed! Ik kan er best wel trots op zijn als mensen me vragen waar ik een recept heb gehaald, en ik heb het zonet uit mijn duim gezogen.
 20. Problemen oplossen. Een voordeel van veel problemen hebben, is dat je ze goed leert oplossen. Misschien gaat dat ook wel vanzelf met ouder te worden, maar ik kan steeds beter en beter oplossingsgericht denken. Alle mogelijke opties op een rijtje zetten, out of the box denken, en ook gewoon hulp durven vragen aan de juiste persoon: daarvoor mag ik mezelf ook wel een schouderklopje geven.

Voilà! Het was even denken, maar uiteindelijk vond ik gewoon 20 goede eigenschappen aan mezelf!

En waarom zouden we onze goede eigenschappen niet mogen erkennen? Iets goed vinden aan jezelf wordt al te vaak gezien als arrogant. Denk maar niet dat je beter bent dan de anderen! Maar met het vieren van je successen en talenten stel je jezelf toch niet boven de anderen? Erkennen wat je goed kan, betekent toch niet dat je niet meer openstaat voor verandering en evolutie? Ik denk zelfs dat je steviger in je schoenen staat en constructiever omgaat met kritiek als je je bewust bent van je sterke punten. Ik weet maar al te goed waar ik net níet goed in ben, ik ken mijn verbeterpunten, maar ik wil ook mijn beste eigenschappen meer in het achterhoofd houden.

Wat zijn jouw 20 beste eigenschappen? Lijst ze gerust op, ik vind je niet arrogant! Vind je het moeilijk om er 20 te vinden? Of gaat het net vlot?

3 gedachtes over “Mijn 20 beste eigenschappen

  1. Ik moet eerlijk zijn dat ik mezelf ook heb verrast 😉 Maar ik vond het heel fijn dat die oefening me dwong om echt te focussen op het goede in mezelf, en te blijven gaan en graven naar nóg meer. En ik heb dit ook over meerdere dagen moeten schrijven hoor, het vloeide er niet zo uit 😉

   Wel jammer eigenlijk, want we zijn ons allemaal permanent pijnlijk bewust van onze zwakke punten (de niet-psychopaten onder ons toch) maar veel minder van onze sterktes, terwijl die ook veel richting kunnen geven in je leven! Dus ik vond voor mezelf dat het maar eens gedaan moest zijn met die harde zelfkritiek en dat ik eens harde zelfliefde zou proberen.

   Maar ik weet zeker dat jij ook mínstens 20 goeie eigenschappen hebt! Zo’n coole madam met zo’n coole projecten! Mocht je deze oefening eens op je blog willen doen, ben ik Fan Nummer 1! Bij deze een uitdaging! 😀

   Ooh, ik hoop echt dat jij ook eens 20 goeie dingen over jezelf wil schrijven ❤ ❤

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s