Moeten

Moeten

Je moet helemaal niets. Maar al je daden hebben gevolgen.

*

Soms kom ik nog eens terecht in dat oude cirkeltje van moeten. Sommige mensen zitten hun hele leven in een gevangenis van moeten.

Je moet hard werken. Je moet je huis proper houden. Je moet de was doen. Je moet sporten. Je moet opruimen. Je moet alle familiefeesten bezoeken. Je moet verjaardagskaartjes sturen. Je moet meedoen met de rest. Je moet naar het personeelsfeest. Je moet sterk zijn. Je moet doorzetten. Je moet vriendelijk zijn. Je moet de vrede bewaren.

Maar je moet helemaal niets. Echt waar.

Je kan de was perfect drie weken laten staan. Maar op een bepaald moment heb je misschien geen propere onderbroeken meer.

Je kan je huis gemakkelijk een maand niet poetsen. Maar dan krijg je mogelijks eens een scheve blik dat het wat vuil ligt.

Je kan een jaar helemaal niet sporten. Maar dan gaan ook je conditie en kracht er waarschijnlijk op achteruit.

Je kan het personeelsfeest zeker en vast een skippen. Maar dan is er misschien hier en daar een collega met negatieve commentaar.

Je kan lekker thuisblijven op de dag van het familiefeest. Maar je kan daardoor wel de vraag krijgen waarom je er niet was.

Je kan gerust eens een dag rondlopen met een vieze muil. Maar dan word je misschien door sommige mensen minder open onthaald.

Het is maar wat je zelf belangrijk vindt. Waar je zelf behoefte aan hebt op dat moment. En dan maak je de afweging wat je gaat doen. Misschien is het niet zo erg als je denkt om eens een scheve blik of wat commentaar te krijgen. Misschien is dat zelfs veel draaglijker dan jezelf in allerlei bochten te wringen om toch maar te doen wat je zou moeten doen van je omgeving of de maatschappij. En misschien worden mensen het wel gewoon dat je soms eens een onconventionele keuze maakt. Bij mij is dat in elk geval zo. Maar het vraagt wel wat tijd. Mensen moeten eraan wennen. En als ze dat niet doen, is het ook maar zo.

*

Je moet helemaal niets. Maar al je daden hebben gevolgen.

2 gedachtes over “Moeten

  1. Inderdaad!
    Hier is het al een maand niet gepoetst, omdat eerst wij en nu de poetshulp op vakantie is. En het stof begint zich op te hopen. Tja, het lief merkt het niet en ik ga hém vragen om te stofzuigen. Delegeren is ook een kunst! 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s