Eerste Hulp Bij Depressie

Eerste Hulp Bij Depressie

Als je wegglijdt in een depressieve periode is alles zo moeilijk. Vrolijkheid, binnenpretjes, optimisme, humor en innerlijke standvastigheid – weg. Die drijvende kracht, die de kern van je persoonlijkheid vormt – weg. Hoe kan dat? Waar ben ik gebleven? Komt het nog wel goed?

Ja, het komt goed.

Maar alles op zijn tijd, rustig aan. Nu is het moment om je basis goed te onderhouden. Daar beginnen we, kleine stapjes. Een goed begin is het halve werk.

Numero uno. BLIJF BUITENKOMEN.

Ga elke dag minstens één keer naar buiten. Uit het huis. De wereld zien, mensen zien. Je hoeft daar geen heldendaden te verzetten. Doe het lekker voor jezelf, want je verdient het.

Soms kan het angstaanjagend lijken om naar buiten te gaan. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Maar doe gewoon de deur open en ga. Naar de bib, naar een toffe winkel, snuisteren bij Dille & Kamille, iets lekkers kopen, op bezoek bij een vriendin.

Als je buiten gaat, als je mensen ziet, verzamel je positieve ervaringen. Die kan je nu gebruiken. En je verdient ze.

Numero dos. BLIJF BEWEGEN.

Gewoon op je eigen niveau, je hoeft niets te pushen. Pushen werkt contraproductief.

Doe een rustige wandeling van een half uurtje. Of twee wandelingen van een kwartier. Of drie van tien minuten. En als het kan, trek dan je sportschoenen aan voor een korte workout. Neem zo veel pauzes als je zelf wil. En drink achteraf iets lekkers. Want je verdient het.

Numero tres. BLIJF GOED ETEN.

Regelmaat is heel belangrijk. Zeker als je depressie graag je regelmatige schema saboteert. Dus blijf op vaste momenten eten. Maar niet té vast en verkrampt, we zijn niet in het leger hé.

Blijf gezond en voedzaam eten, want je lichaam verdient dat. Maar een vettigheidje hier en daar mag ook, want je ziel verdient dat. Zorg er gewoon voor dat je doseert met chocolade en suikers, want suikerdips zijn niet zo leuk.

Dus. Buitenkomen. Bewegen. Goed eten.

En geef jezelf een schouderklopje. Je bent sterk, en wijs, en ervaren. Je kan het.

Een gedachte over “Eerste Hulp Bij Depressie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s